OnCity中山网络社区 论坛 汽车之家 关于涉水险
go

关于涉水险  

近排的暴风雨,到处都水浸,然后见到好多车死火了,停响度等待拖车,然后我睇翻4S同我买的全保保险
居然是木有涉水险同划痕险的,问左4S的销售,佢噶答复是:全保是唔包涉水险同划痕线,就是7大险种,车损,玻璃,乘客,司机,第三者,盗抢,无法找到,
但是销售都同我讲,就算你买左涉水险,保险公司都有一个界定,如果水深,你还要强制过去,导致发动机入水,是唔赔的,如果熄火之后,你还要继续打着火,都是唔赔的,如果有车载记录仪,还会睇埋车载记录仪,来界定赔定唔赔。。。
第二句我还是明白的,毕竟熄火了,就不能重新打火,
但是第一句,如何界定水深定水浅呢?????如果水位到轮胎中间,我估计好多人都会直接铲过去。
响我的理解中,全保,就等于是成台车都保啦,点解唔包涉水险同划痕险?
个保险员就话,新车都有一个3年质保,唔需要买涉水险的,但是我问个销售,佢又无正面答复我呢个问题。

划痕险我觉得可买可不买,但是涉水险,,真心觉得需要买,但是个销售又话:买左,都未必会赔的。
哎,,,好纠结。。。

猜您喜欢:

最近浏览

甘啊天气更是买涉水险啦  又无贵
    www.baidu.com

直接 明年换个保险业务员。

多买个涉水险和自燃险,俾多200蚊嗟

所谓全保 确实是唔包涉水险的。
    熄火了重新打火就唔赔,这个是公认的。
    自燃险。新车如果唔改电路油路,的确没有必要买,几率的有,但买也不是不可,也不能叫浪费钱,  毕竟保险就是求心安。

事实所谓既全保,,不是什么保险都有的,,所以购买保险个时要特别注意,,我都系岩好看过新闻,,买车个时,要区讲明有什么保险来的,,不听所谓那个全保,

從來唔買呢D所謂涉水,水浸知深淺程度咪唔開過去囉,明知呢D保險呃人你仲要鐘個頭埋去,你試試出咗事,有排你搞理賠

成个轮胎淹没,我部车都照开不误
    车已到手,浪起来~

涉水与火险系特约险来的,换保险业务员了,

全保係唔包括涉水、自然、玻璃、后视镜等的项目,要自己买,一般第一年车行4S店係唔会帮你买呢D的,你下一年可以自己去保险公司买,要求加上呢D项目。我本人未买过涉水,亦未试过索赔,唔清楚保险公司点定义理赔条件,但係我听过同事嘅经验係,当你嘅车在行驶中遇到浸水导致熄火,呢个时候你就唔好再启动,离开车辆报保险,咁样保险公司就可以理赔,如果你再强行启动保险公司就唔会受理。如果你车係停响度嘅时候被水浸过,你唔确定佢有冇受损,直接打保险公司电话,问下对方应该点做,反正你就唔好启动先就係了。

但係佢竟然唔帮你买刮痕真係讲唔过,第一年一般都会买埋刮痕的,全保定义係交强险+车损险+第三者责任保险+不计免赔+车上人员险,其他都係附加险,唔买车损就唔可以买附加险。佢反而帮你买埋玻璃真係奇怪。

回复 hjq-654 的帖子

佢特意同我讲,如果你要自己加保,记得无买玻璃险啊,我地已经帮你响4S店登记左,买左的啦 ,国产玻璃来的,爆左就过来稳我就是啦 ,
    佢咁讲,是未等于份保险无同我地买玻璃险呢???

回复 Kom 的帖子

你心口有个“勇”吗?咁够胆开的,我就唔敢开

回复 Cvaioer 的帖子

以前我自己开台旧车,水浸的地方一般唔会冲过去的,但是我老公唔是,佢会觉得人地过到,佢就会过到,我地每次都因为呢D事就搞得唔开心,我话我会肉痛自己台车,我宁愿兜远D路,或者水浸的时候就唔开小车,开摩托车好过,结果上次开佢厂的0.6就中招啦,然后佢话,我睇见人地台途观,面包车都过到,我就过啦 ,点知到我就死火呢。。。

回复 dove1 的帖子

我觉得我失策了,我什么都问清楚,就是冇问清楚全保包括咩保险,原来我的理解,跟他们所说的全保是不一样的,佢就是话全包30万,第三者30万,我就以为到时候自己加保到50万或者100万就好了,点知,翻到黎,睇左下,先知道涉水险同划痕险是冇的。玻璃险都是佢地自己4S店的,唔是保险公司的
    你需要登录后才可以回帖 登录 | 注册

广告服务|联系我们|业务QQ:1410042382 , sysop@oncity.me|Archiver|OnCity 社区网 ( 粤B2-20040775号 )

GMT+8, 2018-11-19 07:12 , Processed in 0.033314 second(s), 11 queries , Memcache On.